Otto Hamer

Atelier Otto Hamer - 1Het bloggen brengt soms aangename verrassingen met zich mee. Een paar jaar geleden schreef ik voor Panzerfaust een gastbijdrage over kunst. Niet dat ik er veel van af weet. Maar dat weerhield me niet drie kunstenaars aan elkaar te knopen.
Een van die kunstenaars was Otto Hamer. En wat wil nou het geval, een paar maanden geleden kreeg ik een mail van een vriendin van hem. Otto Hamer heeft zelf geen internet, maar was attent gemaakt op mijn schrijfsel door die vriendin. Hij vond het wel leuk ook al moest hij het met een tweedehands beschrijving doen.
Dus was de vraag van die vriendin of ik het hem niet kon laten zien. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral door drukte mijnerzijds kwam dat er lang niet van. Een tussentijdse oplossing met een CD met het betreffende materiaal (vooral het filmpje) bracht ook geen uitkomst. Al was het maar omdat hij tijdelijk uitgeschakeld was en dus een speurtocht naar een computer iets teveel gevraagd was.
Maar vandaag is het dan toch gelukt. Met een laptop onder de arm heb ik hem in Utrecht bezocht.

Atelier Otto Hamer - 2Hij vond het filmpje alleraardigst. Met het werk van Simeon ten Holt was hij al heel lang bekend. Maar het werk van Jason Salvon kende hij niet. Ik heb hem uit kunnen leggen hoe een aantal van de werken tot stand waren gekomen. Hoewel hij nooit met een computer had gewerkt, snapte hij precies waar het om ging en was ook nog eens erg nieuwsgierig naar het andere werk. Daar hebben we een leuk boom over opgezet.

En gelukkig liet hij ook nog het atelier zien. Twee van de werken uit het filmpje (eentje op de bovenste foto) had hij ook nog in klein formaat in de opslag. Dat werd gebruikt voor tentoonstellingen. Het bleek een kleine uitvoering te zijn van het oorspronkelijke werk in een gevangenis. Daar zijn het twee panelen van 17 meter breed!

Ik vond het een voorrecht om met hem gesproken te hebben en een korte kijk in zijn keuken te hebben mogen werpen. Hoewel zijn gloriedagen al een tijdje in het verleden liggen, gun ik hem nog heel veel meer waardering voor zijn werk dan alleen van die ene verdwaalde blogger.

10 Responses to “Otto Hamer”

 1. Grappig dat ik dit nou via PF heb gevonden.
  Mooi dat hij een praatgrage kunstenaar bleek. Dat komt net bij alle kunstenaars voor. Waarmee gelijk de vraag: iets meer over die boom die jullie hebben gehad?

  Was trouwens een erg goed stuk op PF.

 2. Die boom laat zich moeilijk samenvatten. Ging over hoe bepaalde kunstwerken tot stand kwamen.
  Bij hem zit er een sterk wiskundig element in (zelfde patroon iedere keer een bepaalde hoek laten draaien en herhalen). Maar hij gaf aan dat je soms het patroon juist moet doorbreken om iets te maken dat niet “saai” of “voorspelbaar” is. Daar ergens zit de grens tussen mechanische genereren en kunst.
  Verder over hoe hij nu niet zo heel erg meer in trek is, maar dat wel rond de jaren zeventig was. En over schildertechnieken (mijn vriendin was erbij, die heeft er verstand van, niet ik).
  En veel liggend werk bekeken.

  • Birgitte Janssen

   Graag wil ik op jouw verhaal hier boven beantwoorden.
   Wiskundig is Otto Hamer niet eens. Meer in de taal kan vertalen.
   Heb met hem , Otto Hamer samengewerkt in de tijden van Brott.
   Veel van zijn documentatie is niet compleet, oftewel in werkelijkheid is omschreven hoe het in de werk situaties is ontwikkeld. Het zijn niet zijn ideeen in de kunstwerken ook die later zijn uitgekristalisseerd. Heel veel ideeen zijn ontstaan in onze samenwerking Brott.
   Ik heb ook het recht om dit duidelijk te maken wat concrete kunst is. Deze constructieve werken is cruciaal voor de samenleving in de huidige maatschappij.
   Ik heb daar mijn mening erover. Eenzijdig informatie documenteren en vertrekken is een tekortkoming van de degenen die de geschiedenis niet weergeeft .
   .

   • Hallo Birgitte
    Dank voor deze toelichting. Daar was ik niet van op de hoogte.
    Overigens dicht ik Otto Hamer niets wiskundigs toe, alleen het abstracte gevoel daarbij.
    Maar ik wist niet van de herkomst van een deel van zijn inspiratie.

    Overigens is mijn bijdrage op geen enkele wijze bedoelt als kunstgeschiedenis beschrijving. Alleen een persoonlijke visie.
    Uw laatste opmerking komt dus ietwat zwaar over.

 3. Heb je hem ook de andere PF-stukkies laten lezen?

 4. Leven

  Dat is sterk, daar ben ik ook wel eens geweest. Mijn pianoleraar van weleer woont daar om de hoek en samen hebben we eens het atelier bekeken. Indrukwekkend inderdaad!

 5. jetta ernst

  Hoera, Otto Hamer krijgt een tentoonstelling in HET GEBOUW in Leidse Rijn.
  Opening is op 27 augustus o.a. door Bertus Mulder (uitvoerend architect van kunstwerk HET GEBOUW van Stanley Brown) die stelt:
  “zijn werk in Het Gebouw levert ook weer een nieuw kunstwerk op”
  27 augustus t/m 25 september op do/vr/za/zo van 12-17 uur.

 6. @jetta: Dat is leuk om te horen. Nu nog even ergens online vinden.

 7. Nu ook aankondiging op de site van Otto Hamer zelf:
  http://www.ottohamer.nl/

 1. Kunst op zondag | Otto Hamer 2 - Sargasso
Leave a Reply

RSS for Posts RSS for Comments