Zand In De Machine – #zidm

#zidm = Zand In De Machine = Met heel veel kleine acties het (financiele) systeem ontregelen totdat werkelijke verandering plaatsvindt

Protesteren tegen de problemen van het financiële systeem zijn goed. Een plein in iedere stad bezetten heeft een sterk symbolische werking en levert in ieder geval veel discussie op. Maar heel veel veranderen zal er waarschijnlijk niet.
Het bezetten van een plein hier in Nederland heeft niet hetzelfde effect als het bezetten van een plein in Egypte. Al was het maar omdat het “verzet” zich niet richt op machthebbers van een land, maar meer op een vage groep personen en bedrijven die het hart van de financiële wereld vormen. En zelfs dat is een te beperkte beschrijving.
Wat dan wel te doen?
Zand in de machine gooien.

Het gevoel dat je als individu weinig kunt bereiken tegen een systeem dat je niet aanstaat, is onterecht. Juist veel kleine, individuele acties kunnen het systeem uit balans brengen. Of, zoals de kop aangeeft, met veel kleine zandkorreltjes loopt iedere machine op een gegeven moment vast.
Daarom is het zaak om zoveel mogelijk mensen af en toe iets te laten doen. Iets wat de bedrijven of organisaties raakt of op z’n minst subtieel beïnvloed. Waar aan te denken:
– Hef je rekening op en ga naar een bank waar je zeker weet dat het geld niet naar bonussen of foute investeringen gaat
– Schakel weer over op het gebruik van cash geld (als tienduizenden dat doen, kraakt het systeem ook)
– Stuur een brief naar je verzekeringsmaatschappij waarin je vraagt waar ze jouw geld beleggen (daar zit heeel veel geld). Ze geven mogelijk geen antwoord, maar na honderden brieven worden de werknemers zelf nerveus.
– Stuur een aangetekende brief naar bedrijven waarvan je weet dat ze jouw persoonsgegevens hebben. Zet in die brief dat je van ze wilt weten aan wie ze die verkocht hebben en dat je bij deze de opdracht geeft dat ze die gegevens nooit meer mogen doorgeven aan derden.
– Etc….

Er zijn vast nog veel meer goede voorbeelden te verzinnen. De beste voorbeelden zullen snel gedeeld worden.

Een belangrijk element hierbij is wel dat er nog iets visueels moet gebeuren. Zoals ze in de VS gele linten aan hun boom in de voortuin hangen om steun te betuigen aan de troepen, zo zou de doorgeknipte pasjes van je oude bank aan een touwtje voor het raam kunnen hangen.
Bezoekers vragen waar dat voor is en je hebt gelijk potentiele medestanders. Mensen die door een buurt lopen waar plots allemaal van die touwtjes verschijnen worden nieuwsgierig en gaan mogelijk ook meedoen.

Suggesties voor wat het beste een symboolwerking heeft zijn meer dan welkom.

Eigenlijk zijn alle suggesties gewoon welkom. Alles wat helpt om dit idee om te zetten naar een grote actie.

One Response to “Zand In De Machine – #zidm”

Leave a Reply

RSS for Posts RSS for Comments